Koop een colbert!

Een basic kledingstuk nodig in elke kledingkast: de colbert. Niet iedereen zal een colbert in de kledingkast hebben, terwijl het kledingstuk erg multifunctioneel is. Een colbert kan op meerdere manieren gedragen worden dan alleen voor formele feesten, zoals het bekend staat. In deze blog staat geschreven waarom iedereen tenminste één colbert in de kledingkast nodig heeft.

Snelle geschiedenisles

Om de plek van een colbert is fashion te begrijpen, is een snel geschiedenisles handig. Rond 1850 werd de colbert populair als sportief jasje. Het werd vooral als informeel gezien en werd niet gedragen voor formele gebeurtenissen. Dit veranderde in de loop van de 20e eeuw. Hier werd de colbert steeds meer geaccepteerd als een jasje voor alle gelegenheden, ook voor formelere zaken. In de jaren 1960 en 1970 werden er vooral los zittende kledingstukken gedragen. Het betekende dat de colbert steeds meer als formeel jasje wordt gezien, omdat deze vrij fitted kan zijn. Het ging dus eigenlijk een beetje tegen de norm in. Dit formele imago bleef bij de colbert hangen.

Tegenwoordig wordt de colbert steeds meer gedragen op kantoor en om een outfit er iets formeler uit te laten zien. Het wordt niet meer gezien als het meest formele kledingstuk, dit zijn meer de smoking of rokkostuum. Toch kan het een hele verandering brengen bij een normale outfit.  

Multifunctionele werking

Zoals eerder genoemd, staan colberts vooral bekend om te dragen bij formele feesten. Toch wordt het steeds populairder om het jasje op een meer casuele manier te dragen. De colbert kan gedragen worden boven zowel een pantalon als een spijkerbroek. In combinatie met een pantalon, ziet de outfit er meteen netjes en formeel uit. Vaak werken de colbert en de broek samen als pak. Als het jasje boven een spijkerbroek wordt gedragen, maakt het een casuele outfit meteen wat netter. Dit is perfect voor feestjes waar een compleet pak misschien een beetje veel is, maar waar wel verwacht wordt dat er moeite in de outfit wordt gestoken. En het beste is, zoveel moeite is het niet! Als de colbert goed zit, ziet de outfit er gelijk al een stuk beter uit.

Pasvorm

Het belangrijkste bij een goede colbert is de pasvorm. Een colbert moet niet te strak zitten, maar ook niet te wijd. Het moet goed aansluiten op de taille, maar er moet nog ruimte zijn voor iets eronder. De colbert wordt het meest boven een shirt, overhemd of zelfs trui gedragen. Hier moet dus ruimte voor zijn wanneer de colbert gepast wordt. Wanneer de colbert goed om de schouders heen valt, is de goede maat in het algemeen te pakken.

Het is belangrijk om ook te letten op de lengte van de colbert.  Het mag niet te lang zijn, omdat de billen dan volledig bedekt zouden worden. Te kort geeft een uitstraling dat de colbert gekocht is in een te kleine maat. Een algemene goed lengte is wanneer de colbert iets over de riem valt.

Het wordt als stijlvol gezien wanneer de mouwen van de colbert iets boven de polsen eindigen. Dit kan een beetje vreemd klinken, omdat het door veel mensen meteen gedacht kan worden aan een te kleine maat. Echter is een iets hoge mouw juist goed. Het overhemd onder de colbert, die juist iets langere mouwen heeft, is daardoor beter zichtbaar. Ook de manchetknopen op het overhemd en eventuele horloges die gedragen worden, zijn dan goed te zien. Dit geeft een stijlvolle uitstraling.

Zo zie je maar, een colbert kan voor vele gelegenheden gedragen worden en is niet te missen uit een kledingkast!