Het strijken makkelijker maken

Strijken is een tijdrovende klus en iets wat veel mensen zien als het minst fijne huishoudelijke klusje om te doen. Gelukkig zijn er een paar manieren waardoor het strijken sneller en makkelijker zal gaan. Door deze tips te volgen, zal het strijken een klus zijn waar minder tegenop gekeken hoeft te worden.

Begin op tijd

De eerste tip gaat niet zozeer om het strijken zelf, maar wanneer er gestreken wordt. Als er veel wassen worden gedraaid, maar er niet gestreken wordt, wordt de berg met schone kleren heel hoog. De berg die gestreken moet worden, zal dus ook meegroeien. Begin daarom op tijd met strijken. Op deze manier zal het minder werk zijn. Iets vaker strijken zal minder tijd kosten, waardoor het ook sneller gedaan zal worden.

Alles strijken?

Naast beginnen met strijken wanneer er minder kledingstukken zijn, is een makkelijke tip om niet alles te strijken. Dingen zoals lakens, dekbedovertrekken, theedoeken of handdoeken worden vaak niet gestreken. Ook jeans worden vaak gladgestreken met de hand en opgevouwen, maar niet gestreken met een strijkijzer. Deze dingen kosten alleen maar veel tijd en moeite en het zal door niemand gezien worden. Daarnaast bestaan er ook nog verschillende kledingstukken die niet gestreken hoeven te worden. Denk bijvoorbeeld aan strijkvrije overhemden. Deze hoeven niet gestreken te worden en besparen dus veel tijd. Na het wassen worden de overhemden opgehangen, waardoor de grotere kreukels verdwijnen. Kleinere kreukels verdwijnen gemakkelijk door middel van lichaamswarmte als het kledingstuk gedragen wordt.

Temperatuur

Het is belangrijk om te kijken naar de soort stof die er gestreken wordt. Doe dit op de label binnenin het kledingstuk. Hierop staat of het kledingstuk gestreken mag worden en op welke temperatuur die dan handig is om te doen, oftewel de strijkvoorschriften van een kledingstuk. Kreukels verdwijnen uit stof omdat de vezels in het textiel verwarmt worden. Wanneer deze vezels te warm worden, zal het stof beschadigen. Dit is natuurlijk niet wenselijk, omdat het kledingstuk dan sneller niet meer te dragen zal zijn. Sommige stoffen zijn kwetsbaarder dan andere, waardoor er goed gelet moet worden op de temperatuur van het strijkijzer. Bij de strijkvoorschriften staan symbolen van een strijkijzer met puntjes erin of met een kruis erop. Wanneer er een kruis op het strijkijzer staat, betekent dit dat het kledingstuk niet gestreken mag worden. Dan is het handig om het op te hangen in, bijvoorbeeld, de badkamer, waardoor de kreukels er natuurlijk uit zullen vallen. Als er in het strijkijzersymbool één stip staat, betekent dit dat het kledingstuk alleen op een lage temperatuur gestreken mag worden (maximaal 110 ºC). Twee stippen betekent matig heet, of de middelste temperatuur (maximaal 150 ºC) en bij drie stippen mag het kledingstuk op heet gestreken worden (maximaal 200 ºC).

Lichtvochtige was

Het is moeilijker om droge was kreukelvrij te krijgen dan lichtvochtige was. Strijk daarom de kledingstukken als deze nog een beetje vochtig zijn. Dit kan vaak ook gedaan worden door middel van het strijkijzer. Vele strijkijzers hebben een knop wat ervoor zorgt dat er een beetje water besprenkelt zal worden. Dan zal het strijken sneller en nuttiger gaan.