Fair trade labels: GOTS

GOTS label

Al eerder schreef ik hier over het Max Havelaar label. Vandaag leg ik uit wat het GOTS (Global Organic Textile Standard) label inhoudt. GOTS is dus een standaard voor biologisch textiel. Het GOTS label is in de eerste plaats gericht op het milieu. Het wordt ook gezien als één van de leidende certificaten op dit gebied. Kom je een GOTS label tegen, dan weet je dat het kledingstuk wat je vast hebt heel streng gekeurd is op milieu en arbeidsomstandigheden.

Er zijn twee niveaus GOTS certificaten:

  1. Biologisch: minimaal 95% van al het materiaal (de vezels) moet biologisch zijn.
  2. Gemaakt met biologische bestanddelen: minimaal 70% van de vezels zijn biologisch.

GOTS label

Door de hele productie keten van het kledingstuk wordt voldaan aan de strenge standaard voor biologisch textiel: Het oogsten van de grondstoffen, de (maatschappelijk verantwoorde) productie, de etikettering, verpakking en distributie. Deze wereldwijde standaard zorgt onder andere voor het gebruik van milieuvriendelijke chemicaliën en waterzuivering bij de fabrieken.

Naast dat het GOTS label hele strenge eisen heeft op het gebied van milieu, eisen ze ook naleving van sociale richtlijnen bij de katoenteelt en de verwerking tot stof. Dat gaat dan om dingen als minimumloon, een verbod op kinderarbeid en een veilige en hygiënische werkomgeving.

Ik hoop ergens in mijn zoektocht naar labels er één tegen te komen die als eerste eisen stelt op sociaal gebied, zoals minimumloon voor arbeiders, veilige en hygienische werkomstandigheden in kledingfabrieken. Ik had gehoopt dat dit er één zou zijn, omdat het GOTS label zo streng is. Eigenlijk valt het me stiekem een beetje tegen dat dit label dus ook niet in de eerste plaats op de mensen, de makers van de kleding gericht is, maar op milieu. Hoewel ik dat laatste net zo goed belangrijk vindt.

Auteur: Lidia

Eerlijke mode, Fotografie, enthousiast, moeder van 3...

2 gedachten over “Fair trade labels: GOTS”

  1. Goed om te weten van dit keurmerk.
    Maar is het dan ook zo dat een product toch het GOTS label kan krijgen ondanks het feit dat er sprake is van kinderarbeid ?

    1. Hey Matthea, thanks voor je reactie;-) Een product kan niet het GOTS keurmerk krijgen als er sprake is van kinderarbeid, want dat is één van hun eisen. Maar dit certificaat richt zich (naar wat ik begrijp) in de eerste plaats op milieu, dat wil zeggen dat het grootste deel van de vezels in kleding met dit keurmerk biologisch moet zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *