Capsule wardrobe I: tops

Capsule wardrobe

Capsule wardrobe

Capsule failure

Vorig jaar begon ik met het samenstellen van een capsule wardrobe, ik had pinterest en verschillende blogs afgezocht naar voorbeelden en probeerde er een samen te stellen met de garderobe die ik al had. Dat mislukte dus helemaal, want ik kwam erachter dat ik sommige stukken toch niet zo vaak droeg en dat ik veel specifieke items had die ik lastiger met andere kon combineren.

Last year I started a capsule wardrobe. I searched different blogs and pinterest for examples en tried to make my own. It failed completely, ha. I found out that some pieces I chose, didn’t match others and some pieces I wore just not so much as I wanted to. Also I had some too specific items.

Capsule wardrobe

New start

Ik dacht eraan de capsule wardrobe op te geven want, zo dacht ik, het past gewoon niet bij zo’n chaoot als ik ben. Toen kwam ik echter een artikel tegen in de Sestra Zomer magazine en besloot ik het toch nog 1 keer te proberen. En dan niet in een keer, nee in fases…

So I thought to give it up, no capsule wardrobe for me. It just doesn’t fit for a chaotic person like I am. Then I found an article and decided to try it once again, in fases.

Capsule wardrobe

Ik ga hier mijn fases met jullie delen, zodat je er zelf misschien ook nog iets aan hebt. Het idee is dat je 21 goede kwalitatieve basis items hebt en 5 wisselende artikelen, die trend- of seizoensgebonden zijn.

Mijn capsule wardrobe begint met 6 bovenstukken:

 • 1 wit/blauw gestreept shirt
 • 3 shirts met korte mouwen: wit/grijs/blauw
 • 1 blauwe blouse
 • 1 wit shirt (dit zou eigenlijk een blouse moeten zijn, maar die draag ik bijna nooit)

Capsule wardrobe

So I share here my capsule wardrobe fases with you, so that you may also have something to work with. The idea is that you have 21 good quality basic items and five alternate items that are trends or seasonal.

My capsule wardrobe starts with six tops:

 • 1 white / blue striped shirt
 • 3 shirts with short sleeves: white / gray / blue
 • 1 blue blouse
 • One white shirt (it should be a blouse, but I don’t wear blouses that much)

See you next week for more!

Auteur: Lidia

Eerlijke mode, Fotografie, enthousiast, moeder van 3...

10 gedachten over “Capsule wardrobe I: tops”

 1. Leuk dat je ons een kijkje geeft in je capsule wardrobe 🙂

  Ik heb ook drie seizoenen lang met een capsule gewerkt (herfst ’15, winter, lente ’16), maar de control freak in mij sloeg een beetje door (dagelijks afturven welke kledingstukken ik droeg, aan het einde van het seizoen een overzicht maken, cost per wear berekenen, enz). Het heeft me veel inzicht gegeven en ik vond het wel interessant om het een tijdje zo te doen, maar tegen de zomer had ik er ineens genoeg van en ben ik er mee gestopt. Maar ik vind het wel nog steeds leuk om over capsule wardrobes te lezen 🙂

   1. Dag Ike, (en Lidia 🙂 hopelijk vind je het niet erg dat ik hier zo’n uitgebreide reactie geef)

    Dit zijn een aantal dingen die ik leerde uit mijn herfst- en wintercapsule van vorig jaar:
    – mijn jurkjes die ik eerder enkel als zomerjurkjes droeg, kon ik perfect in de herfst dragen met panty en enkellaarsjes (Lidia schreef hier een paar dagen ook over). De jaren voordien greep ik in de herfst makkelijk naar een broek+trui. Vorig jaar viel het me op dat ik ontzettend veel complimentjes kreeg over de jurkjes (blijkbaar vallen kleurrijke jurkjes in de herfst-winter meer op). Dit jaar draag ik ze dus ook vaak 🙂
    – Vorig jaar had ik maar 1 goede jeans in mijn kledingkast. Toen ik in mijn overzicht zag dat ik hem echt vaak droeg (minstens 10x per maand, dus op jaarbasis zeker 100x als je de warme zomermaanden niet meetelt), nam ik meteen het besluit om te investeren in een nieuwe, eerlijke jeans, zonder naar de prijs te kijken (want dat geld haal ik er zo uit)
    – mijn sneakers heb ik geen enkele keer gedragen in de winter (dan draag ik blijkbaar enkel enkellaarsjes), maar ze waren wel favoriet in de lente
    – ook viel het op hoe vaak ik mijn bolero droeg (veel vaker dan een vestje met knopen), zo vaak zelfs dat mijn huidige echt versleten is (ik ben dus op zoek naar een eerlijke nieuwe in het zwart, iemand tips?)
    – het was interessant om te zien hoe vaak ik nieuw aangekochte items droeg. Vroeger had ik wel eens de neiging om nieuwe dingen “te bewaren voor een gelegenheid”. Sinds dit ‘onderzoekje’ draag ik nieuwe dingen veel sneller.

    1. Wow Becky, je bent er duidelijk intensief mee bezig geweest! Wat betreft je bolero, ik denk dat dat een lastige is om eerlijk te vinden. Heb je wel eens overwogen er een te maken met mooie wol/katoen?

     1. Hoi Lidia, ik weet niet of ik het zelf zou kunnen maken. Mijn skills op het vlak van zelf kleding maken, reiken namelijk niet ver (een sjaal breien kan ik, en daar houdt het zo’n beetje op…)

     2. I think you all should do multiple songs for the different tastes. A couple of them are very good for different reasons though they could use some more polishing.I liked Pa#ei&g8217;s song for the cry of my heart to God in personal meditation, Struggle for the beat and good words upbeat sounds, Neelly for their style sound and words, nathan clarks song was well done and had good meaning for these issues. Nathan Arnold hit the topic well but the song was dark which is not helpful when you are struggling!

  1. « Tu ne peux pas faire plus lent en terme de court en dur, c’est quasiment de la terre battue sauf que tu ne peux pas glusaer. &rsqio;Cette déclaration de Fed (que je propose en bandeau sur le site !) à Miami l’année dernière restera-t’elle d’actualité ?

 2. Goed om over na te denken. Ik heb net een kledingruil achter de rug dus er is weer kleding weg en weer bij. Ik ga eens kijken en tellen. Dit vraagt om nog een kledingruil 😊.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *